Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2010 07:58 - Интервю със задържания журналист от "Галерия"
Автор: starwoman Категория: Политика   
Прочетен: 3013 Коментари: 5 Гласове:
24


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image

 

Журналистът от в. "Галерия", който беше задържан за кратко, след като снимал къща на министър Цветан Цветанов, е бил там за втори път. Добромир Добрев и шофьорът на колата, с която пътували до с. Шума, където вицепремиерът има ремонтиран преди 2-3 години наследствен имот, бяха разпитвани няколко часа в полицията. От МВР заявиха, че причината не е в Цветанов, а защото съседка подала сигнал, че се опитват да я прегазят с автомобила.

Какво се случи в село Шума и защо бе задържан журналистът, Добромир Добрев разказва пред Actualno.com.

Добри, какво точно се случи и защо отидохте в село Шума?

- Целта на посещението ни беше да направим репортаж за имота на министър Цветан Цветанов. Искахме да поговорим с жители на село Шума и съвсем добронамерено да ги разпитаме за фамилия Цветанови. Натъкнахме се на луда комшийка, която без причинно започна да крещи и да ни плаши с телефон 112. Застана пред колата и за да избегнем каквито и да е инциденти, отстъпихме назад. Това беше всичко, едва по-късно разбрахме, че наистина е звъняла в полицията.

Дадоха ли ви някакви обяснения при задържането?

- Не, абсолютно никакви. Самите полицаи твърдяха, че не знаят за какво е образувано досъдебно производство. Впоследствие се смениха куп версии, докато от МВР успеят да формулират нещо. То не бeше кражба, опит за влизане с взлом, опит за прегазване, че и килъри ни изкараха. В крайна сметка, производството е за хулиганство.

Какво се случи при самия разпит?

- Трябва да уточня, че самите полицаи бяха учтиви и дори леко притеснени, че се налага да правят това. Разследващият, който пристигна от Костинброд, задаваше най-различни въпроси, с които очевидно се извършваше вмешателство в работата на журналиста. Не е нормално да те питат дали си носил аудиокасетофон със себе си, при положение, че уж те разследват за „опит за газене на жена”.

Как ще коментираш информацията, че сте били задържани защото едва не сте блъснали жена, която ви е попитала "какво правите"?

- Пълен абсурд е. Всеки, който си направи труда да отиде до село Шума и разпита за въпросната жена, ще разбере за какво става дума. В следващия брой на вестник „Галерия” ще пуснем повече информация за тази съседка, както и причините,  поради които е полудяла.

Беше изнесена също информация, че собственикът на колата ви е криминално проявено лице... Можеш ли да коментираш това твърдение?

- Не мога да коментирам, тъй като говорим за човек, който е бил предишен собственик на автомобила и няма нищо общо с нашата медия. Шофьорът на редакцията ни в момента все още изплаща колата и затова тя официално не е прехвърлена на негово име. А доколкото разбрах, толкова сериозното му криминално проявление се състои в шофиране в нетрезво състояние. 

Ще има ли досъдебно производство?

- То вече тече. Образувано е едва няколко часа след посещението ни в село Шума. Целият апарат е задействан светкавично. Чудно ми е, ако например във вашето село се извърши някаква кражба и се обадите на 112, колко време ще мине, преди изобщо да се образува каквото и да е разследване.

Министър Цветанов заяви твърдо, че няма какво да крие в село Шума. Защо тогава се случи всичко това?

- Министър Цветанов много неща заяви, но колко от тях са истина? Той каза, че имотът бил сниман многократно. Истината е, че беше сниман само един единствен път и то от нашата медия преди седмица. А и все още министър Цветанов не е обяснил откъде са тези 150 хиляди лева, с които е направил ремонта на къщата.

Как се чувстваш като журналист отишъл да върши служебните си задължения и впоследствие задържан от полицията?

- В началото бях изненадан. До последно не вярвах, че ще се наложи да давам показания в полицията като някакъв бандит. Не е приятно да те изкарват престъпник, само защото си си вършел съвестно работата.

Стана ясно, че от вестник "Галерия" ще бъде подадена жалба до прокуратурата. Остава ли тази позиция?

- Разбира се. Ще сезираме и редица международни неправителствени организации, които защитават свободата на словото.



http://society.actualno.com/news_321232.html



Тагове:   интервю,


Гласувай:
25



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Още едно момченце желаещо да бле...
28.10.2010 08:27
Още едно момченце желаещо да блесне. Като оня пикльо, който попита Волен Сидеров дали си е пил хапчетата.
цитирай
2. анонимен - нико
28.10.2010 09:34
Още един близач на ГЕРБ/анонимен 1/ .Тук става въпрос за нарушение на човешки права и за кой ли път неоправдани действия на родната полиция. Аз съветвам журналиста да съди "многоуважаемата" полиция за неправомерни действия и нанесени морални щети. Та даже и ако трябва пред европейски съд. Иначе нашите милиционери няма да се научат на европейски ред и обноски !
цитирай
3. анонимен - Момченцето Нико
28.10.2010 10:43
Нико ,ако самият ти си недоволен от "МНОГОуважаемата" полиция дай съвет как просто да е уважаема.С изказването си да разбираме ли,че ако се двумиш между тоалетна и клозет избираш кенефа.
цитирай
4. анонимен - Aman
29.10.2010 00:01
Aman ot nekadarni, pora4kovi jurnalist4eta.
цитирай
5. анонимен - Аман
29.11.2010 16:15
От некъдърни герболетки, не можещи да пишат на кирилица. Ти ми кажи, защо човека да не си търси правата, при положение, че са нарушени? Моля ти се наистина ми писна от такива като теб дето защитават вожда без никаква мисъл в главата. Поздравления за нещата които пишеш starwoman.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: starwoman
Категория: Политика
Прочетен: 324738
Постинги: 26
Коментари: 647
Гласове: 1867
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930