Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2010 01:33 - Комунистически митове
Автор: starwoman Категория: Политика   
Прочетен: 8043 Коментари: 11 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Реших да пусна това интервю, защото този човек не само е изключително образован и има какво да каже на аудиторията, но и не е подвластен на никакви идеологии. Интересува го само науката в най-чистата й форма.


                 image
                              

                 Мит е, че комунистите са железни

С акад. Георги МАРКОВ, шеф на Института по история на БАН, разговаря Валентина Петкова
Каква е истината за българската история? Кои са действителните герои? Защо 20 демократични години не стигнаха на историците да развенчаят митовете и да откроят случилото се от лъжите?
Тези въпроси възникнаха след поредицата, която "Труд" публикува в 13 части с извадки от старите полицейски архиви. В тях се съдържат документи за хора и събития, случили се от 1 януари 1923 г. до 9 септември 1944 г. Неотдавна те бяха предадено от МВР на държавна агенция "Архив".
Новата светлина, която хвърлят върху живота на Цола Драгойчева, Вапцаров, Гео Милев, Гешев, Григор Шопов и др., ни предизвикват да се разровим в кьошетата на историята. Очакваме в предстоящата дискусия да се включат историци, политици и всички, които аргументирано могат да допринесат за отстраняване на фалшификациите в новата ни история.



- Акад. Марков, от поредицата "Тайните на старите полицейски досиета" излиза, че истината за хора и събития между 1923 и 1944 г. значително се разминава с това, което ни се представяше като автентична история до 1989 г.?

- За мен това не е изненада, защото преди 1989 г. българската историческа наука беше по образец на съветската. Основна мисъл на бащата на съветската историография акад. Михаил Покровски бе: "Историята е политика, обърната към миналото." Това важи за нас особено за периода след Освобождението.

- От полицейските архиви разбираме, че видни комунистически дейци не са издържали на мъченията и са проговорили. Оказва се, че фразата "мълчи като комунист на разпит" е измислица. Бил ли е предател Вапцаров?

- Вапцаров е изключително даровит поет и грехът на комунистическата партия е, че го е вкарала в тази конспирация. За разлика от повечето комунисти той не е бил от бедно семейство. Баща му, известният войвода Йонко Вапцаров, е бил близък и на цар Фердинанд, и на цар Борис. Той възпитава сина си в националистически дух, но когато Никола попада в Морското училище във Варна, у него надделяват идеите на комунизма.
Не приемам опитите да бъде очернен. Според мен той не е предател, защото е бил подложен на нечовешки изтезания. Когато преди 15 г. Марин Георгиев написа "Третият резстрел", за да развенчае Вапцаров, му казах: "Лесно е да седнеш в топъл кабинет и да обвиняваш."

- Митът "Не човек, а желязо" не е ли развенчан?

- Да, ние помним от читанките стиха на Веселин Андреев: "Тихо мъртвият казал - не, комунист." Бяхме деца, когато ни водеха в музея на революционното движение и там ни показваха една палка не, ами бухалка за изтезания, на която пишеше: "Аз всичко знам." Чували сме израза: "Ще си кажеш и майчиното мляко!", и какво ли не. Така че от днешна гледна точка не бива да съдим нито Вапцаров, нито Антон Иванов, нито Цвятко Радойнов. Също и Младен Исаев, когото изобщо не са били. Само са му показали жестоко обезобразения Вапцаров и той всичко си е казал... За мен това не е предателство.
Предател е този, който отива сам в полицията и доброволно прави признания. Но да те подлагат на инквизиция и да те измъчват нечовешки... Ами Трайчо Костов как си е признал неща, които са му внушили.

- Как?

- Този човек, който е бил секретар на ЦК на БКП, е бил принуден да лази на четири крака и да лае като куче над купа с храна в килията си. В началото е отказвал, но на третия ден го е направил. Това са били нечовешки изтезания. Вадили са им ноктите и това не е било най-страшното. Така че не само ще проговарят, но и ще признаят неща, които никога не са вършили. Неслучайно мнозина са казвали : "Убий ме, но не ме мъчи." Някои се самоубиват, за да се спасят от страданието. Така че да не лепим етикета "предател" на Вапцаров.

- Любопитен е въпросът за това кой е финансирал видни комунистически функционери като Цола Драгойчева, Георги Димитров, Васил Коларов, които са пътували не само до СССР, но и из Европа. С какви пари, като не са работили?

- Финансирането на БКП идва от бюджета на Съветския съюз. Третият Интернационал, наречен Коминтерн, обявява курс към световна пролетарска революция и партиите, които членуват в него, вече не са самостоятелни. БКП е секция и е подчинена на Коминтерна. Той е инструмент на съветската външна политика и шпионаж. Така че парите идват от Коминтерна и самите функционери са били поддържани от него. Георги Димитров и Васил Коларов в Москва са живели в луксозен хотел и са били добре платени.
Самите те са се определяли като професионални революционери, които са на издръжка на Коминтерна. БКП не е имала този ресурс. Откъде да вземе толкова пари, от членски внос ли? Да, тя е имала някакви имоти, но с тях не е могла да финансира акции като атентата в църквата "Св. Неделя" през 1925 г. и редица други.

- Защо цели 20 г. институтът по история на БАН, който вие оглавявате, не направи нищо, за да коригира измислиците в новата ни история?

- Под мое ръководство Институтът по история е подготвил за печат том 9 от "История на България" за възловия период между 1919 и 1944 г. В него максимално сме се доближили до истината.

- Проф. Георги Бакалов, шеф на агенция "Архиви", твърди, че в новоприетите от него документи името на Тодор Живков никъде не се среща като участник в събитията около 9 септември. След това обаче той се оказва главен герой. Как става това?

- Тодор Живков е бил дребен партиен функционер. По-известни партизани казваха за него, че е бил полунелегален, тъй като се е крил, но полицията не го е търсила. Не случайно след 10 ноември 1989 г. Славчо Трънски възприе промяната като часа на истината. Т.е. най-после да се признае значението на неговия Трънски партизански отряд, несправедливо оставал в сянката на отряд "Чавдар"... Но за измислиците около Живков вината е не толкова негова, колкото на обкръжението му.

- Кога започва пренаписването на биографията му?

- През 70-те години, когато "София-прес" издава биографията му на няколко езика. И това е дело преди всичко на Милко Балев и на още няколко приближени до Живков партийни функционери. Тогава измислят, че е имало т.нар. Деветосептемврийско народно въстание, което се е ръководело от оперативно бюро начело с Живков. Такова бюро изобщо няма. Но десет души са се подписали под това. Сред тях е Владимир Бонев, който беше председател на активните борци. През есента на 1988 г. с него присъствахме на една конференция във Виена и разговаряхме по тези въпроси.

- Какво ви каза той?

- Владимир Бонев е бил принуден да се подпише, че е имало такова оперативно бюро, за да се измисли героичната биография на Живков. Но това се е правило не само за Живков, а и за други видни партийни дейци. И когато историците питахме защо има несъответствие с полицейските архиви, ни отговаряха: "Абе, не вярвайте на тези полицейски архиви, това е вража информация."

- Оказва се, че сред активните участници в деветосептемврийските събития има много имена, за които никога не сме чували. Къде са тези хора, защо ги няма във властта след 1944 г.?

- Така е. Примерно старият комунист Добри Терпешев е бил главнокомандващ на НОВА (Народоосвободителна въстаническа армия). Но тъй като е бил простосърдечен и необразован, с трето-четвърто отделение, е имал неблагоразумието да го говори това, което мисли. Изпада в немилост и умира в през 1967 г. Виждал съм го на една снимка, която беше много разпространена след 9 септември. Тя е от заседание на Главния щаб на НОВА във връзка с подготовката на въстанието на 9 септември. Малко по-късно Добри Терпешев изчезва от тази снимка.

- Защо изчезва?

- Просто заличават образа му. Заради него ген. Петър Илиев три пъти преиздаде спомените си, върху които по-късно бе направен филмът "Ударът" за превземане на военното министерство.
В края на 40-те години излиза първият вариант, в който военните превземат министерството. Ген. Илиев, тогава капитан, е връзка между военните от бившия Военен съюз и партизаните. В първото издание той пише, че първият партизанин, когото вижда на 9 септември, е Добри Терпешев. Но Терпешев изпада в немилост и във второто издание ген. Илиев вече вижда Антон Югов. Но тъй като и той е низвергнат, в третото издание той вече вижда Тодор Живков... Ген. Иван Маринов, който участва в преврата на 9 септември, го питаше: "Кажи, бе, Петре, ти кого всъщност видя в храсталаците?"
Ядосан ген. Илиев отговаряше: "Когото е трябвало да видя, видял съм го." Ето как този генерал се е приспособявал... Сега ние, историците, трябва много внимателно да четем тези спомени, защото те са нагласени.

- Защо допуснахте децата днес да учат история по различни учебници, в които има бели петна за важни периода и нерядко фактите си противоречат?

- Защото, когато през 1992 г. СДС дойде на власт, историците бяхме събрани на конференция в Добрич, на която ни казаха: Стига с тези комунистически учебници!
Пишете нови, ние ще ви дадем изисквания.
Когато през 1995 г. БСП взе властта, ни събраха във Велико Търново: Стига с тези седесарски учебници! Пренаписвайте историята.
През 1998 г. СДС се върна и ни събраха в София, за да ни кажат: Стига с тези бесепарски учебници!... Е, какво очаквате слeд всичко това?


Оригиналът



Гласувай:
17



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Този прилича на извънземно.
20.10.2010 02:21
Този прилича на извънземно.
цитирай
2. анонимен - Комунистите са измислили купища ...
20.10.2010 04:13
Комунистите са измислили купища щуротии. Но изкривената история най-много тежи.
цитирай
3. planetar - Добре говори, но са малко като него. ...
20.10.2010 09:48
Добре говори, но са малко като него. Повечето искат да напишат своя история, а не истинската.
цитирай
4. анонимен - А тоя кога се е изучил? И той е кому...
20.10.2010 09:56
А тоя кога се е изучил? И той е комунист, но пребоядисан.
цитирай
5. анонимен - Всички са си измисляли,но този не е политик или прислужник
20.10.2010 20:31
Истината е най-достоверна,когато е от първо лице,и се потвърди от други двама,които не знаят какво е казал първия или не го познават.Така за нашата история са най-ценни родните източници и сведенията на очевидците или участниците.
Дядо ми е бил действащ полицай в София а след това жандармерист от т.нар."ловни дружини",включително и в днешна Южна Сърбия.Той признаваше за партизани само двама души-Славчо Трънски и Чочоулу.Само те влизали в сражение с тях,останалите само това им е била работата-да бягат и да се крият!През останалото време да безчинстват.Всъщност истината е известна за новата ни история,вече дори и за старата,но тръбват съвестни и силни хора за да я покажат!
Атил
цитирай
6. анонимен - Това е човека, който иска да върне ...
21.10.2010 07:50
Това е човека, който иска да върне трупа на Фердинант в България т.е. ще плюе комунистите, ама ако се върнем преди 9ти - ДВЕ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ, ЗАГУБАТА НА МАКЕДОНИЯ ЗАВИНАГИ, БЕЛОМОРИЕТО И ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ, СМЪРТА НА ХИЛЯДИ БЪЛГАРСКИ МЪЖЕ! Няма да продължавам.....защото е много изгодно да се гледа един отрязък от историята и да си анализираме през собствената призма, без да я свързваме с предния период ....... защото комунизма дойде благодарение на съсипването на България от Фамилията Сакскобурготски и нейните безумни решения и войнолюбие!
цитирай
7. анонимен - Атанас Юнака
21.10.2010 07:55
Ей,мухлячи,не пипайте Историята водени от дребните си страсти!!СДС БСП те отиват в историята и са мъртвородени!А Времето ще отсъди кой кой е!
цитирай
8. анонимен - И , КАКВО СЕГА.....?
21.10.2010 13:23
ТОЯ ВЪШКАР ,ЗА ПРЕЗИДЕНТ ЛИ МИ ГО ГОТВИТЕ.....??!
ПОРЕДНИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ ПРОСТАК ОТ КОТИЛОТО НА БКП!
цитирай
9. анонимен - Хубаво е когато историята обича истината
21.10.2010 19:09
Това е една от причините да го уважавам тоя Марков,защото иска да върне костите на Цар Фердинанд в България!За да се успокои духът му.Народ който плюе по Бога и Царя си е помиярски и долен народ.Такива хора добро от никого няма да видят и всеки ще ги презира и подритва!
България е съсипвана от покупко-продажните си политици и външните си врагове срещу които се бори Фердинанд!През 1940 год.Царство България е била развита за времето си страна,със силна конвертируема валута и силна и добре воъръжена армия!Въпреки катастрофите...Днес като членка на ЕС, България е едно нищо и половина и никой не я брои за държава...Народа и мизерства и се пръска по света за да оцелее..Без нито една национална катастрофа?!
А ако искате антикомунист за президент защо не си избрахте досега?И ако е антикомунист кое ви гарантира,че няма да е гад и национален предател?СДС нали се писаха за антикомунисти?
Ето тука има един който го познавам,изберете го него ако можете,хем му вежте сайтовете да разберете какво става по света и у нас...
http://eltimir.ucoz.ru/
Атил
цитирай
10. анонимен - ЦАРА , ГО ВИДЕХМЕ ВЕЧЕ....
21.10.2010 19:26
ХРАНЕНИК НА КГБ!
ПАРТИЯТА СИ ГО ПРИБРА И СИ ГО КОТКА.....НЕКА МУ Е ЗЛЕ!
НА НАС ОБАЧЕ...НЕ НИ ТРЕБВА...!
НЕ БОЙ МУ СЕ.....ВСЕ ЩЕ НАМЕРИМЕ НЕКОЙ, КАТО КИРЕ ЛИБЕРАЛО.....!
"ТЪРСИ И ЩЕ НАМЕРИШ".....ТАКА ПИШЕ И В БИБЛИЯТА!
цитирай
11. анонимен - За Царя и прислужниците
21.10.2010 22:50
Ако става дума за Симеонча и ние го мислехме за Цар,но се оказа,че не е точно така...Родил се е за Цар и дори формално и е бил известно време като дете.После обаче се закле в републиканската конституция,изпълнява длъжност на прислужник-премиер в изпълнителната власт и т.н.А той си е бил винаги добре,и с партията и без партията,за КГБ ако е имал нещо общо,толкоз глупости нямаше да направи.Виж за Путин тази приказка по-върви.
Дано да намерите,че тази страна да и се отвори някакво бъдеще,аз съм вече на 50 и това които не направих преди 30 или 20 години,все едно ще го направя сега.Но ще ви следя докъде сте я докарали от Нова Зеландия.
Атил
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: starwoman
Категория: Политика
Прочетен: 323252
Постинги: 26
Коментари: 647
Гласове: 1867
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031